19 Keistimewaan Wanita

Oleh Witri (tabloid Wanita Indonesia)

 1. Surga itu di bawah telapak kaki Ibu. Ibu di sini tak cuma ibu yang mengandung & melahirkan kita, tapi juga ibu yang merawat dan mendidik kita dg penuh kasih sayang dan pengorbanan.
 2. Wanita yang shalehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki shaleh.
 3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seperti orang yang senantiasa menangis karena takut kepada Allah SWT dan orang yang takut Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
 4. Barangsiapa yang membawa hadiah (barang atau makanan ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.
 5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya, akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.
 6. Barangsiapa yang mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dg mereka dg penuh raa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah syurga.
 7. Dari Aisyah RA "Barangsiapa yang diuji dg sesuatu dari anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya api neraka".
 8. Do'a wanita lebih lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab beliau: "Ibu lebih penyayang daripada bapak dan do'a orang yang penyayang tidak akan sia-sia."
 9. Apabila memanggil dua orang ibu & bapakmu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
 10. Wanita yang ta'at berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana pun pintu yang dia kehendaki dg tidak dihisab.
 11. Wanita yang ta'at kepada suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristigfar baginya (serta menjaga shalat & puasa).
 12. Aisyah RA berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Beliau menjawab, 'Suaminya'. Siapa pula yang berhak terhadap lelaki? Rasulullah menjawab. 'Ibunya'".
 13. Perempuan apabila shalat 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta ta'at kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana saja yang dia kehendaki.
 14. Setiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga 10.000 tahun lebih dahulu daripada suaminya.
 15. Apabila seorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristigfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dg 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.
 16. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak melahirkan, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad di jalan Allah.
 17. Apabila seorang perempuan melahirkan anak, keluarlah ia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkan.
 18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka baginya setiap satu tegukan dari susunya diberi satu kebajikan.
 19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dg ikhlas untuk membela agama Allah.
 20. ...


No comments:

Post a Comment

[tuning]


“Ruh-ruh manusia diciptakan laksana prajurit berbaris, maka mana yang saling kenal di antara satu sama lain akan bersatu. Dan mana yang saling mengingkari di antara satu sama lain akan berpisah.”
(HR Muslim 4773)


Wallahu'alamu...
...astaghfirullah ..astaghfirullah ..astaghfirullah!

“Dan katakanlah: "Kebenaran itu datangnya dari Rabb-mu; maka barangsiapa yang ingin (beriman) hendaklah ia beriman, dan barang siapa yang ingin (kafir) biarlah ia kafir".” (QS Al-Kahfi 29)
Dan orang-orang yang bersungguh-sungguh di jalan Kami, niscaya Kami akan menunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami.” (QS Al-’Ankabut 69)